23 lutego 2013

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:
- 3/4 szkl. otrębów owsianych
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. ziaren słonecznika lub dyni
- 3/4 szkl. siemienia lnianego
- 1kg. mąki do pieczenia chleba*
- 1/3 op. drożdzy
- 1l. przegotowanej letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody, dodając odrobinę cukru. Odstawić by podrosły. Do miski wsypać otręby, płatki, ziarna, siemię lniane; wymieszać. Dodać mąkę, wodę. Całość dobrze wymieszać, na końcu dolewając rozrobione drożdże. Przełożyć do dwóch keksówek wysypanych mąką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1h 15min w temp. 200st.C.
Smacznego!


* ja używam pszenno razową


4 komentarze:

  1. Małgorzatko, ten chlebek jest tak prosty, tak szybki i tak smaczny że na prawde warto spróbować :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego, wyglada pysznie:-) Pieczesz tez na zakwasie? Ja od 3 lat, a jest zdrowiej niz na drozdzach, polecam Kochana:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmm To ja poproszę o sprawdzony przepis:)Buziaki:*

      Usuń