24 lutego 2013

Muffinki cytrynowe z bitą śmietaną

Jako że dziś niedziela, postanowiłam z córką "pobawić" się w kuchni. Upiekłyśmy 18 muffinek cytrynowych.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajo
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy żółtka z cukrem, mlekiem i olejem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Do otrzymanej masy dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Łyżką nakładamy ciasto do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy 25 min w nagrzanym piekarniku 180st.C.
Po ostudzeniu dekorujemy babeczki według uznania.
Moje ozdabiała córka - bitą śmietaną i kolorową posypką :)
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie i tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli cytrynowe, to muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nie są mdłe, chyba że ktoś lubi duuużo bitej śmietany ;) Pozdrawiam.

      Usuń
  3. chciałabym żeby moje też wychodziły takie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno są równie śliczne ;) :*

      Usuń
  4. Wyglądają pysznie, a smakują jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty wiesz najlepiej córcia, bo je jadłaś :):*

      Usuń