26 lutego 2013

Pasztet warzywny z quinoą

Dziś na obiad proponuję pyszny pasztet warzywny z czerwoną soczewicą.
Składniki:
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
- szczypta curry
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na tarce trzemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju. Do cebuli dorzucamy starte warzywa i smażymy aż zmiękną. Do miękkich warzyw wsypujemy ugotowaną soczewicę i ziarna słonecznika (lub dyni). Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem, curry, chili, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy dwa jaja i po wymieszaniu całość przekładamy do foremki keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 45 min w 180st.C



Pasztet można podawać jako danie obiadowe z quinoą.
Quinoa jest delikatna w smaku, lekka i sycąca. Posiada interesujący wygląd ze względu na wystające kiełki.
Cytując za źródłem* quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów:

·  zawiera więcej wapnia niż mleko.
·  dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica.
·  jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami.
·  jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto)
·  obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.
·  ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik.
·  zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed rakiem.
·  nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.

Apetyt na zdrowie

Smacznego! 

9 komentarzy:

  1. Świetne, a soczewica to jeden z moich ulubionych składników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystam przepis na nadchodzące święta. Będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. quinoa je głównie młody jak mam,bo drogie:))) Ja też zrobię na święta ten pasztet;) W jakiej formie jecie ten pasztet na obiad? to znaczy z czym?

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa,doczytałam! przepraszam już wiem:))) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo quinoa droga, ale czasem można połasuchować ;) Buziaki:*

      Usuń
  5. wyglada super, chyba musze wyprobowac:-)

    OdpowiedzUsuń