20 marca 2013

Kotleciki jaglankowe

Dziś polecam smaczne kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki
- ziarna sezamu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć chwilę na patelni. Do ugotowanej kaszy dodać marchew i cebulę, wymieszać. Wbić jajo, dodać mąkę i ziarna sezamu; przyprawić i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy uformować kotleciki i smażyć na oleju na złocisty kolor.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. koniecznie do wypróbowania, bo już na kotlety sojowe patrzeć nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszą być pyszne :)) bez jajka pewnie też się da zrobić, o.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana pewnie się sprawdzi. Bo ziemniaczana mi jakoś nie pasuje tu chyba ;)

      Usuń
    2. Nie próbowałam innych zamienników jajek. Ale jeśli ktoś ma pomysł, chętnie spróbuję :)

      Usuń
  3. Podobne lubię, robię i nie zamierzam przestać:)

    OdpowiedzUsuń