8 marca 2013

Polenta owocowa na cieście francuskim

Z okazji Dnia Kobiet życzę wszystkim blogerkom uśmiechu, miłości i smakowitych pyszności :)

U mnie dziś polenta owocowa na cieście francuskim.
Składniki:
- 1op. ciasta francuskiego
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 mango
- 1 banan
- 100g. serka tofu
- 100g. kaszki kukurydzianej (ja użyłam Polentę Castello z Lidla)
- syrop z agawy

Wykonanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na foremkę do tarty i podpiec ok 7 min. Jabłko, mango, banana umyć, obrać i pokroić w kostkę. Polentę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć 1/2 polenty, na to serek tofu, owoce, całość "przykryć" drugą warstwą polenty. Zapiekać w piekarniku ok 30 min.
Po wyłożeniu na talerz polać syropem z agawy.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Fajna kombinacja, polenta czeka u mnie w szafce na takie pomysłowe dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na pomysł takiego wykorzystania polenty! Bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie wpadłabym na taki pomysł. bardzo oryginalny i z pewnością smaczny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Ukłony za życzenia;)

    OdpowiedzUsuń