2 marca 2013

Szybkie i lekkie gołąbki

Dziś proponuję delikatne i lekkie gołąbki z kaszą kuskus, kukurydzą i papryką.
Składniki:
- 1 szt. kapusty włoskiej
- 2 szkl. kaszy kuskus
- 2 szt. papryki czerwonej
- 2 szt. cebuli
- 1 pusz. kukurydzy
- sól, pieprz do smaku
- 1 szkl. bulionu warzywnego

Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąba i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i zaczekać aż napęcznieje. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę; podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę z puszki. Do warzyw dosypać kaszę kuskus, przyprawić i całość dokładnie wymieszać. Farsz odstawić do przestygnięcia, a następnie ułożyć na liściu kapusty i zawijać. Gotowe gołąbki ułożyć w brytfance, zalać bulionem i zapiec w piekarniku ok 20-30min. Można podawać z sosem pomidorowym :)
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Jadłam z kaszą gryczaną,ryżem, ale... z kuskusem jeszcze nie :)
    Bardzo dobrze się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, są łatwe i szybkie w wykonaniu :)

      Usuń
  2. Gołąbków to ja wieki nie jadłam... A przecież lubię:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Farsz tych gołąbków trafia w moje gusta, zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam z ryżem i kapusta pekińską i były bardzo dobre. Twoje zrobię następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam gołąbki - jeść - gorzej kiedy trzeba je samemu zrobić. Chyba będę musiała dyskretnie podrzucić komuś Twój przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te są szybkie, więc może sama spróbujesz ;)Choć jak masz kogoś kto chciałby Ci przyrządzić...to czemu nie:)

      Usuń
  6. Kuskus - świetny pomysł:) Juz gryczana trochę mi się przejadła.

    OdpowiedzUsuń