3 marca 2013

Tarta z cukinią, pomidorami i serem feta

Dziś proponuję pyszną tartę :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g. maki
- 125 g. masła
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 pomidory
 Sos:
- 150 ml. śmietany
- 2 jaja
- 150 g. startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cukinię i pomidory dołożyć do podsmażonej cebuli i przez chwilę przesmażyć.
Ze śmietany, jaj, żółtego sera i przypraw przygotować sos do nadzienia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach i podpiec przez 10 min w nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii, pomidorów i cebuli. Posypać serem fetą. Na wierzch wyłożyć sos przygotowany z sera, śmietany i jaj. Piec ok 20 min. w temp. 180st. C.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. dość prosta. trafia w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniamm mniamm :) na pewno pyszne tak samo jak wersja ze szpinakiem ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo tak Kochana... wersję szpinakową to Ty znasz :):*

      Usuń
  3. Ile w niej smaków, mmmm , pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, zapiekanki są super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje za przepis zmarnowałam tylko mąkę :/ wege...

    OdpowiedzUsuń