11 kwietnia 2013

Babeczki w czekoladzie z nadzieniem budyniowym

Dziś proponuję pyszne babeczki na kruchym cieście wypełnione budyniem śmietankowym polane czekoladą i obsypane siekanymi migdałami :)
Składniki:
Ciasto kruche
- 250g. mąki pszennej
- 100g. masła
- 200g. cukru pudru
- 2 żółtka
Na stolnicę nasypać mąkę, zrobić zagłębienie i umieścić w nim pokrojone na małe kawałeczki masło oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać, rozgniatając masło z mąką i cukrem. Dodać dwa żółtka, szybko wyrobić, a gdy ciasto stanie się gładkie owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić nimi foremki do muffinek. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 15 min w 180st. C.
Masa budyniowa:
- 1 op. budyniu śmietankowego
- mleko
Budyń ugotować z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu.
Polewa czekoladowa:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu babeczek napełnić je masą budyniową i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu i ostudzeniu polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać siekanymi migdałami.
Smacznego!



14 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio babeczki z Delecty i były bardzo smaczne, domwowa wersja musi o niebo lepsza!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajmuje trochę czasu ale jest pyszna :)

      Usuń
  2. oooo,super,łatwe, zrobię. 100g masła to pół kostki,tak/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak prawie ;) zależy jakie kostki wagowo posiadasz:) ja spotkałam się ze jedne są 180g inne 220g a zewnętrznie wyglądają niemal tak samo:)

      Usuń
  3. to jest to co uwielbiam najbardziej:) o rany zaraz ugryzę monitor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gryzienie monitora nie wskazane ;) a na babeczki zapraszam :)

      Usuń
  4. To moj naukochanszy deser! Robie zniezbyt czesto, nie wiem dlaczego, ale chetnie bym Ci troche zabrala:-) Mama mowila mi, ze dzis ksiazka przyszla, wielkie, wielkie dzieki:-)))Obejrze dopiero z lipcu...

    OdpowiedzUsuń