30 kwietnia 2013

Chleb na zakwasie

W niedzielę miałam przyjemność brać udział w warsztatach pieczenia chleba prowadzonych przez Pana Wojciecha Witkowskiego. Dzięki spotkaniu poznałam tajniki pieczenia przepysznego, zdrowego chleba; otrzymałam prezent w postaci zakwasu, dzięki któremu upiekłam swój chleb.
Spotkanie zostało zorganizowane w restauracji Moja Kuchnia, dzięki współpracy z Zieloną Farmą.
Było naprawdę pysznie i zdrowo.
Dziękuję organizatorom i prowadzącemu za to przedsięwzięcie :)

Składniki:
- ok.0,5-0,55 kg. mąki - dowolnie mieszane
- ok. 1 szkl. mąki z grubego przemiału (np. żytnia, orkiszowa)
- dodatki - ok. 1/2 szkl. otrębów, ziarna, pestki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- zakwas :)
- ok. 600-650 ml. wody

Wykonanie:
Z podanych składników wymieszać ciasto. Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoika na kolejny zaczyn (można go przechowywać w lodówce ok. 2 tyg.). Keksówkę wysmarować olejem, wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz.do czasu aż wyrośnie o ok. 1/3 objętości. Po tym czasie wstawić do piekarnika temp. 200 st. C na ok. 50 min.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. W piekarni zawsze wybieram chleb na zakwasie, ten robiony przez Ciebie na pewno smakuje podobnie, zatem porywam go na dzisiejszą kolację!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, nie ma to jak domowe pieczywo :) Ten smak, ten zapach, wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak...zapach roznosił sie po całym mieszkanku:)

      Usuń
  3. domowe pieczywo, pycha :)
    dawno nie piekłam, odkąd zaczęłam kupować b.dobry chleb od rolnika. Muszę do tego wrócić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak fajnie :) też bym się wybrała na takie warsztaty!!!:)))
    chlebek na zakwasie jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie, akurat szukałam przepisu na chleb na zakwasie, a u Ciebie się pojawił :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie, ja pieke od 4 lat i innych chlebow juz nie lubie jesc:-) Pewnie i Ciebie wciagnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już wciągnęło :) zakwas w lodówce stoi w gotowości :) :***

      Usuń
  7. Poproszę taki cały bochen:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę sobie samemu zrobić i upiec a nie prosić o bochen ;)
      Zapach w kuchni dodaję gratisowo ;)
      Zapraszam na kolejną edycję warsztatów - już wkrótce, proszę pilnie obserwować informacje.
      Pozdrawiam :)
      -Wojciech

      Usuń
    2. Dziękuję za zaproszenie, na pewno skorzystam:)Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń