20 kwietnia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami

Dziś niemal zapomniane danie - ryż zapiekany z jabłkami :)
Składniki:
- 0,5 kg. jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 kg. ryżu
- 50 g. masła

Wykonanie:
Ryż ugotować. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać cukier i łyżkę cynamonu. Lekko podgotować w garnku. Masło pokroić w małe kawałeczki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, kawałki masła (wcisnąć w ryż), jabłka z cynamonem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 25min w 180 st. C. Podawać z kleksikiem śmietanki.
Smacznego!


13 komentarzy:

  1. Pamiętam jak w dzieciństwie cieszyłam się, kiedy na stół zamiast tradycyjnego obiadu, wjeżdżała taka ryżowo-jabłkowa zapiekanka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. za mną chodzi ostatnio taki ryż, więc pewnie i na moim blogu niedługo zawita

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, chciałam skomentować, że to smak dzieciństwa, ale widzę , że nie tylko mój :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla jednych smak dzieciństwa, a dla mnie - po prostu smaczna klasyka;)

    OdpowiedzUsuń