13 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto z rabarbarem :)
Składniki:
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 5 źółtek
- 1/2 szkl. cukru

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche. Kulę ciasta włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki. Wymieszać z cukrem. Kulę ciasta podzielić na pół. Pierwszą połową wylepić blaszkę do pieczenia, wyłożyć rabarbar i na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180 st. C.
Ostudzone można podawać z bitą śmietaną :)
Smacznego!




15 komentarzy:

  1. Wow, uwielbiam takie ciasto. musialo byc niesamowicie pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka smaczna klasyka, kruche ciasto z owocami:) A rabarbar to będzie jeden z pierwszych dodatków do mojej letniej cukierni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłabym prosto z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :*** ja prawie też tak robiłam;)

      Usuń
  4. cudowne:)))) sezon na rabarbar trwa!!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. czy nie możnaby wykorzystac jeszcze białek - ubić pianę i dac na owoce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście że mozna...wyglada wówczas jeszcze lepiej:)

      Usuń
  6. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna pora rabarbaru u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm kruche ciacho z rabarbarem - to napewno jeden z moich smaków dzieciństwa :) pozdrawiam, karola

    OdpowiedzUsuń