17 czerwca 2013

Ciasto czereśniowe z budyniem pod bezową pianką

Dziś przepis na ciasto; pyszne i słodkie z czereśniami, budyniem i  bezową pianką :)
Składniki:
ciasto kruche
- 3 szkl. mąki
- 375 g. margaryny
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wylepić blaszkę do pieczenia. Na nią wyłożyć uprzednio umyte i wydrylowane połówki czereśni. Na czereśnie wyłożyć budyń przygotowany według przepisu na opakowaniu. Na budyń zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 min. w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, położyć pianę ubitą z białek pozostałych z ciasta kruchego z dodatkiem cukru pudru. Zapiec jeszcze 10 min.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze ciasta z czereśniami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie niezwykle smakowite. Jeszcze nie jadłam w tym roku czereśni.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u moich rodziców na działce obrodziły:)więc już je jemy. Pozdrawiam

      Usuń
  3. jak z czereśniami biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. podobne jadłam z rabarbarem i truskawkami :)
    a czereśnie :)?
    mrrr pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaczyna się sezon, więc warto je zjadac :) :****

      Usuń
  5. Czereśnie wielbię mocniej od truskawek, a co dopiero ciasto z czereśniami!

    OdpowiedzUsuń