15 czerwca 2013

Pancakes

Dziś proponuję pyszne i delikatne pancakes.
Składniki:
- 400 ml. maślanki
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g. roztopionego masła

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem dodając maślankę i roztopione ostudzone masło. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając. Na końcu dolewamy pianę z białek i mieszamy. Na rozgrzanej patelni pieczemy placuszki. Podajemy w zależności od upodobania -  z syropem z agawy, syropem klonowym, dżemem lub ulubionymi owocami.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić porządnych ładnych pancakes'ów.. Ale nie poddam się, o nie!

    OdpowiedzUsuń