19 lipca 2013

Wygrana i... ciasto z morwą białą


Wygrana w konkursie ekoj.pl i ekoprodukt "Am...jak amarantus"... i moje batoniki amarantusowe.
Dziękuję :)


Ps. Gratulacje również dla whiness i ginger :)

A na deser... ciasto z morwą białą
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 375 g. margaryny
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połową ciasta wylepić blaszkę do pieczenia. Na cieście ułożyć umyte owoce morwy białej. Na nie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec ok. 40 min w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, ułożyć pianę z białek z dodatkiem cukru pudru i zapiec jeszcze przez 10 min.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Brawo ! a nagroda w pełni zasłużona, bo te Twoje batoniki są przeeeeeeeeeepyszne :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje wygranej! Nigdy nie jadłam niczego z morwą, Twoje ciasto wygląda na bardzo sycące ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest przyjemnie słodkie od naturalnej słodkości morwy:)

      Usuń
  3. Gratulacje:-) Ciasta z morwa nigdy nie jadlam, ciekawa jestem tego smaku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) ciacho jest interesujące w smaku, warto spróbowac :)

      Usuń