17 sierpnia 2013

Gołąbki z pieczarkami i papryką

Dziś proponuję tradycyjne gołąbki, ale w wersji wege -  z pieczarkami i papryką.
Składniki:
- 1 gł. kapusty białej
- 30 dag. ryżu
- 40 dag. pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 2 łyż. oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Wykonanie:
Główkę kapusty włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować 20 min kilkakrotnie odwracając główkę kapusty. Wyjąć z wrzątku i obrać na poszczególne liście. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i dusić razem ok. 10 min. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę i wsypać do podduszonych pieczarek. Przemieszać wszystko kilkakrotnie. Tak przygotowany farsz dodać do ryżu dokładnie mieszając. Dodać przyprawy. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki pasty pomidorowej, dla wyrównania smaku. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 40-60 min.
Podawać z zieloną natką pietruszki lub sosem pomidorowym.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Papryki czerwonej jeszcze do farszu nie dodawałam. Robiłam z niej sos o gołąbków, ale to super zdrowy dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gołąbki! Z papryką i pieczarkami z pewnością smakowy wyśmienicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie gołabki, tez czasem robię, ale nie wiem czemu tak rzadko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Juz wiem co bedzie jutro na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam gołąbki. Pychota!

    OdpowiedzUsuń