28 lutego 2013

Koktajl z banana, brzoskwiń i mango

Dziś pyszny koktajl owocowy z bananów, brzoskwiń i mango :)
Składniki:
- 2 banany
- 4 brzoskwinie (ja użyłam z puszki)
- 1 mango
Owoce umyć, obrać, zmiksować blenderem. Koktail pyszny, gęsty i sycący.
Smacznego!


27 lutego 2013

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Ciasto bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu; zawsze się udaje i jest naprawdę dobre :)
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. oleju
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki robotem. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Do ciasta można także dodać bakalie: orzechy, rodzynki itp.
Piec ok 55 min w temp. 180st.C. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

26 lutego 2013

Pasztet warzywny z quinoą

Dziś na obiad proponuję pyszny pasztet warzywny z czerwoną soczewicą.
Składniki:
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- 3 łyżki ziaren słonecznika lub dyni
- szczypta curry
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- olej

Wykonanie:
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na tarce trzemy warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju. Do cebuli dorzucamy starte warzywa i smażymy aż zmiękną. Do miękkich warzyw wsypujemy ugotowaną soczewicę i ziarna słonecznika (lub dyni). Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem, curry, chili, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy dwa jaja i po wymieszaniu całość przekładamy do foremki keksówki, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok 45 min w 180st.C



Pasztet można podawać jako danie obiadowe z quinoą.
Quinoa jest delikatna w smaku, lekka i sycąca. Posiada interesujący wygląd ze względu na wystające kiełki.
Cytując za źródłem* quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów:

·  zawiera więcej wapnia niż mleko.
·  dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica.
·  jest bogata w mangan i miedź. Oba minerały aktywują produkcję enzymu odpowiedzialnego za procesy antyoksydacyjne chroniące przed wolnymi rodnikami.
·  jest doskonałym źródłem magnezu (70% więcej niż żyto)
·  obecność manganu wpływa na skuteczne spożytkowanie węglowodanów. Mangan działa też korzystnie na regenerację i zdrowie kości.
·  ponadto quinoa jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik.
·  zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed rakiem.
·  nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób nietolerujących produktów zbożowych.

Apetyt na zdrowie

Smacznego! 

25 lutego 2013

Śniadaniowa pasta z marchewki

Dziś na śniadanie pyszna pasta z marchewki.
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- szczypta soli
- szczypta chili
- do posypania ziarna słonecznika

Wykonanie:
Marchewki obrać ugotować bądź upiec w piekarniku do miękkości. Po ostudzeniu pokroić, zblendować dodając oliwę,  przyprawy i ziarna sezamu.
Podawać na pieczywie posypaną ziarnami słonecznika.
Smacznego!



24 lutego 2013

Muffinki cytrynowe z bitą śmietaną

Jako że dziś niedziela, postanowiłam z córką "pobawić" się w kuchni. Upiekłyśmy 18 muffinek cytrynowych.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 1 jajo
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Białka ubijamy na sztywną pianę. W misce ucieramy żółtka z cukrem, mlekiem i olejem. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Do otrzymanej masy dodajemy sok i startą skórkę z cytryny. Łyżką nakładamy ciasto do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy 25 min w nagrzanym piekarniku 180st.C.
Po ostudzeniu dekorujemy babeczki według uznania.
Moje ozdabiała córka - bitą śmietaną i kolorową posypką :)
Smacznego!



23 lutego 2013

Chleb pełnoziarnisty

Składniki:
- 3/4 szkl. otrębów owsianych
- 3/4 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. ziaren słonecznika lub dyni
- 3/4 szkl. siemienia lnianego
- 1kg. mąki do pieczenia chleba*
- 1/3 op. drożdzy
- 1l. przegotowanej letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. wody, dodając odrobinę cukru. Odstawić by podrosły. Do miski wsypać otręby, płatki, ziarna, siemię lniane; wymieszać. Dodać mąkę, wodę. Całość dobrze wymieszać, na końcu dolewając rozrobione drożdże. Przełożyć do dwóch keksówek wysypanych mąką i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Po tym czasie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1h 15min w temp. 200st.C.
Smacznego!


* ja używam pszenno razową


Hummus

Dzisiaj  na śniadanko hummus :)
Do przygotowania potrzebujemy składniki:
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 20 dag ugotowanej ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- 50 ml wody lub wywaru z gotowania ciecierzycy

Ziarna sezamu uprażyć na patelni, ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny. Do powstałej pasty dodać ugotowaną ciecierzycę i wodę ciągle miksując na jednolitą masę. Przyprawić solą do smaku. Można do przygotowanej pasty dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)


22 lutego 2013

Placki ziemniaczane z marchewką

Dziś przygotowałam placki ziemniaczane z marchewką.
Składniki:
- 6 niedużych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o średniej grubości oczkach. Dodać jajo, mąkę, przyprawy; całość wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.


21 lutego 2013

Kotleciki z ciecierzycy z kolorową surówką

A oto mój dzisiejszy obiadek.
Kolorowa surówka składa się z:
- 4 łodyżek selera naciowego
- 1 jabłka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 szkl. kukurydzy
- sos: oliwa, cytryna, sól, pieprz, zioła

Seler naciowy, jabłko, paprykę umyć, pokroić na małe kosteczki; dodać kukurydzę. Zrobić sos z oliwy, cytryny, przypraw, ziół. Delikatnie wymieszać.

Kotleciki z ciecierzycy:
- 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 4łyzki płatków owsianych
- posiekana natka pietruszki
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku

Zmiksować ciecierzycę, ziarna, płatki owsiane blenderem. Dodać natkę pietruszki, jajo i przyprawy.
Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć aż nabiorą rumianego koloru.
Jako dodatek dołożyłam krem z awokado.
Smacznego :)



Śniadanko

Pozdrawiam serdecznie wszystkich znad wege śniadanka. 
Na talerzyku: chlebek żytni z ziarnami a na nim - botwinka, roszponka, pomidorek i papryka.


Smacznego poranka :)

20 lutego 2013

Kotleciki sojowe z kremem z awokado

Mój pierwszy wegetariański obiad :)
W roli głównej kotlety sojowe z kremem z awokado.
Krem z awokado powstał z połączenia awokado z natką pietruszki i odrobiną mleka kokosowego.




Witajcie.
Postanowiłam zostać wegetarianką. Mój dotychczasowy sposób odżywiania uwzględniał mięso, jednakże w dość niewielkich ilościach. Powód? Źle się po jego spożyciu czułam. Miałam wzdęcia, bóle brzucha i problemy trawienne. Ostatnio wpadł mi w ręce film o traktowaniu zwierząt, zanim trafią na nasz talerz jako schabowy czy pieczeń. To link do owego filmu  http://veg-tv.info/Earthlings  lecz ostrzegam że jest to film dla ludzi o naprawdę mocnych nerwach.
Zapisałam się jednocześnie do akcji "Zostań wege na 30 dni!"
Pozdrawiam.