30 marca 2013

Życzenia świąteczne

Życzę wszystkim zdrowych, spokojnych, i radosnych Świąt spędzonych w rodzinnym gronie; mokrego dyngusa oraz wielu pyszności na wielkanocnym stole :)


29 marca 2013

Makaron ze szpinakiem

Dziś proponuję makaron ze szpinakiem :)
Składniki
- 200g makaronu
- 1 op. szpinaku (listki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Liście szpinaku umyć i krótko zblanszować. Na odrobinie masła usmażyć cebulę i czosnek, dodać zblanszowane liście szpinaku. Całość podsmażyć. Dodać łyżkę śmietany, przyprawy i na końcu dwie łyżki startego żółtego sera. Wymieszać. Podawać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Smacznego!



25 marca 2013

Jaja banalnie faszerowane

Dziś na kolację jaja faszerowane banalnie, gdyż w pierwszym przypadku żółtko wymieszane z majonezem i natką pietruszki; w drugim z papryką czerwoną :)
Smacznego!


Ps. Wpis na szybko, gdyż jestem rozbiegana, bo głowa rodziny poległa w szpitalu na wycinaniu wyrostka...

23 marca 2013

Placuszki z cukinii a'la ziemniaczane

Dziś proponuję placuszki z cukinii a'la ziemniaczane :)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 mała cebula
- 4 łyżki mąki
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Cukinię i cebulę dokładnie wymieszać z mąką, dodać jajo; przyprawić. Na rozgrzany olej kłaść masę i rozprowadzić na kształt placków. Smażyć z obu stron na rumiano.
Smacznego!


22 marca 2013

Owsianka śniadaniowa

U mnie dziś na śniadanko owsianka z bananem i żurawiną :)

Owsianka zawiera dobrze przyswajalne białko i zestaw aminokwasów. Zapewnia komórkom mózgowym i nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, likwiduje zły nastrój i działa antydepresyjnie.
Banany bogate są w potas, magnez i selen; zawierają pierwiastki śladowe takie jak min.: miedź, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Żurawina zawiera dużo błonnika, witamin (B1,B2,B6,C,E), a także minerałów sodu, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, jodu i żelaza.
Samo zdrowie :)
Smacznego!


Ps. Z przedwczorajszego przepisu na kotleciki jaglankowe zrobiłam pieczeń.
Równie smaczna jak kotleciki i szybsza w wykonaniu, bo sama się piecze ;)
Smacznego!

21 marca 2013

Trzy kolory - żółty, czerwony, zielony

Dziś na śniadanko trzy pasty: żółta, czerwona, zielona :)
Pasta żółta:
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Pasta zielona:
- 1/2 puszki groszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Pasta czerwona:
- 1 papryka czerwona
- garść ziaren słonecznika
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Do trzech miseczek wkładamy składniki na poszczególne pasty. Miksujemy blenderem, przyprawiamy.
Smacznego!


20 marca 2013

Kotleciki jaglankowe

Dziś polecam smaczne kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mąki
- ziarna sezamu
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć chwilę na patelni. Do ugotowanej kaszy dodać marchew i cebulę, wymieszać. Wbić jajo, dodać mąkę i ziarna sezamu; przyprawić i dokładnie wymieszać. Z wyrobionej masy uformować kotleciki i smażyć na oleju na złocisty kolor.
Smacznego!



19 marca 2013

Makaron z cukinią, papryką i kukurydzą

Dziś proponuję szybkie danie - makaron z cukinią, papryką i kukurydzą.
Składniki:
- 200g. makaronu
- 1 nieduża cukinia
- 1 papryka
- 1/2 puszki kukurydzy
- olej
- sól, pieprz, zioła do smaku

Wykonanie:
Makaron ugotować. Cukinię i paprykę umyć, pokroić w mała kosteczkę. Podsmażyć na oleju, dodając kukurydzę. Warzywa wymieszać z makaronem przyprawiając do smaku. Podawać na ciepło.
Smacznego!


17 marca 2013

Błyskawiczna zupa z ciecierzycą

Dziś proponuję szybką w wykonaniu zupę z ciecierzycą:)
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 2 łyżki oleju
- pasta pomidorowa (lub pomidory w kartonie )
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
W garnku zagotować wodę, wsypać puszkę ciecierzycy. Warzywa umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć krótko warzywa. Przesmażone dodać do garnka z ciecierzycą. Gotować ok. 20min. Pod koniec gotowania dodać pastę pomidorową. Przyprawić do smaku.
Smacznego!



Twarożek wiosenny

U mnie dziś na śniadanko wiosenny twarożek z rzodkiewką i kiełkami :)
Składniki:
- 200g. twarożku
- 4 rzodkiewki
- 1 garść kiełków 
  Smacznego!

Miłej niedzieli wszystkim:)


16 marca 2013

Ciasto otrębowo-jogurtowe

Dziś szybkie ciasto otrębowo-jogurtowe :)
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl.otrębów pszennych
- 4 jajka
- 3/4 szkl. oleju
- 1 szkl. jogurtu
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, otręby, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać jaja, jogurt, cukier, olej i całość wymieszać robotem. Przelać do keksówki.
Piec ok 55 min w temp. 180st.C. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

15 marca 2013

Cukinia pysznie nadziewana

Dziś proponuję przepyszną cukinię nadziewaną kaszą jaglaną z serem fata, kukurydzą i papryką.
Składniki:
- 2-3 cukinie
- 250g. kaszy jaglanej
- 200g. sera feta
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka
- sól, pieprz, chili do smaku

Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek.
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Do ugotowanej kaszy dodajemy kukurydzę, paprykę i pokruszony ser fata. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy łódeczki z cukinii. Zapiekamy ok 30min w 180st. C.
Smacznego!


12 marca 2013

Makaronowe muszle nadziewane szpinakiem

Dziś przepyszne makaronowe muszle nadziewane szpinakiem i serkiem ricotta :)
Składniki:
- 200g. makaronu muszle
- 300g. szpinaku mrożonego
- 1 ząbek czosnku
- 250g. serka ricotta
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Szpinak rozmrozić na patelni, dodając czosnek, sól i pieprz. Do rozmrożonego dodać ser ricotta, dokładnie wymieszać.
Ugotowany makaron nadziewać masą szpinakową. Układać w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku ok. 15-20 min.
Smacznego!




11 marca 2013

Naleśniki z musem

Dziś pyszne wegańskie naleśniki z musem bananowo-jabłkowym :)
Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. zmielonych płatków owsianych
- mleko Alpro
- 3 łyżki cukru
- olej
- odrobina soli

Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, zmielone płatki owsiane, cukier, szczyptę soli. Mieszamy; dolewamy 3 łyżki oleju, mleko i miksujemy mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju wlewamy cisto i rozprowadzamy przechylając patelnią, po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę i ściągamy z patelni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie wersja z musem bananowo-jabłkowym posypana żurawiną :)
Smacznego!


10 marca 2013

Kotleciki cieciorkowo-brokułowe

Dziś zapraszam na kotleciki cieciorkowo - brokułowe z surówką selerową :)
Składniki:
- 1 puszka cieciorki ( ja użyłam Rolnik )
- 125 g.ugotowanych brokułów
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Zmiksować cieciorkę dodając brokuły. Do powstałej masy dodać zmielone płatki owsiane, jajo i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć kotleciki aż nabiorą rumianego koloru.

Jako dodatek przygotowałam surówkę z selera z jabłkiem.
Składniki:
- 1 jabłko
- 4 łodyżki selera naciowego
- sos: oliwa, cytryna, sól, pieprz

Wykonaie:
Seler naciowy i jabłko umyć, pokroić na małe kosteczki. Zrobić sos z oliwy, cytryny, przypraw. Delikatnie wymieszać.
Smacznego!


9 marca 2013

Frytki z selera

Zainspirowana wpisem Roślinożerki postanowiłam dziś zrobić frytki z selera. U mnie w towarzystwie szpinaku podsmażanego z cebulką i kukurydzą ;)
Składniki:
- 1 seler
- curry
- papryka słodka
- oregano
- sól
- odrobina oliwy do skropienia

Wykonanie:
Selera obrać, pokroić w słupki. Skropić oliwą, posypać przyprawami. Wymieszać.
Piec w piekarniku ok. 30min w 180st.C.
Smacznego!


8 marca 2013

Polenta owocowa na cieście francuskim

Z okazji Dnia Kobiet życzę wszystkim blogerkom uśmiechu, miłości i smakowitych pyszności :)

U mnie dziś polenta owocowa na cieście francuskim.
Składniki:
- 1op. ciasta francuskiego
- 1/2 dużego jabłka
- 1/2 mango
- 1 banan
- 100g. serka tofu
- 100g. kaszki kukurydzianej (ja użyłam Polentę Castello z Lidla)
- syrop z agawy

Wykonanie:
Ciasto francuskie wyłożyć na foremkę do tarty i podpiec ok 7 min. Jabłko, mango, banana umyć, obrać i pokroić w kostkę. Polentę przygotować według przepisu na opakowaniu. Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć 1/2 polenty, na to serek tofu, owoce, całość "przykryć" drugą warstwą polenty. Zapiekać w piekarniku ok 30 min.
Po wyłożeniu na talerz polać syropem z agawy.
Smacznego!



7 marca 2013

Dwa koktajle

Dziś dwa pyszne koktajle - żółty i beżowy :)
Składniki - żółty:
- 2 banany
- 1/2 melona żółtego
- 1 mango
Owoce umyć, obrać, zmiksować blenderem.
Koktajl orzeźwiający i sycący :)

Na koktajl beżowy użyłam koktajlu żółtego z dodatkami:
- garść płatków Crunchy Sante
- garść żurawiny
Koktajl gęsty, pożywny i zdrowy :)
Smacznego!



5 marca 2013

Pieczeń kuskusowo-warzywna

Dziś proponuję szybką, prostą i smaczną pieczeń :)
Składniki:
- 250 g kaszy kuskus
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 łodyżki selera naciowego
- natka pietruszki
- 1 jajo
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i zaczekać aż napęcznieje.  Cukinię, cebulę, marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Łodyżki selera również zetrzeć (ja to zrobiłam za pomocą robota:)). Na patelni rozgrzać olej, warzywa przesmażyć ok 5 min. Tak przygotowany farsz mieszamy z kuskusem, dodajemy jajko, natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy ok. 20 min w 180st. C.
Smacznego!


Z powyższego przepisu można zrobić równie pyszne kotleciki :)


4 marca 2013

Znikająca tarta z jabłkami na francuskim cieście

Dziś kilka słów o "znikającej" tarcie z jabłkami na francuskim cieście. Przygotowanie zajmuje chwil kilka, ale szybkość w jakiej ona znika jest oszałamiająca ;)
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 4 średnie jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki cukru

Wykonanie:
3/4 ciasta francuskiego wyłożyć na foremkę do tarty. Podpiec 7 min. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka pokrojone na cienkie plasterki. Posypać cukrem, odrobiną cynamonu. Na wierzchu ułożyć z reszty ciasta francuskiego krateczkę. Piec 20 min w 180st. C.
Smacznego!


3 marca 2013

Tarta z cukinią, pomidorami i serem feta

Dziś proponuję pyszną tartę :)
Składniki:
Ciasto:
- 300 g. maki
- 125 g. masła
- 1 żółtko
Nadzienie:
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 3 pomidory
 Sos:
- 150 ml. śmietany
- 2 jaja
- 150 g. startego żółtego sera
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Z mąki, masła, żółtka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cukinię i pomidory dołożyć do podsmażonej cebuli i przez chwilę przesmażyć.
Ze śmietany, jaj, żółtego sera i przypraw przygotować sos do nadzienia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach i podpiec przez 10 min w nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii, pomidorów i cebuli. Posypać serem fetą. Na wierzch wyłożyć sos przygotowany z sera, śmietany i jaj. Piec ok 20 min. w temp. 180st. C.
Smacznego!

2 marca 2013

Szybkie i lekkie gołąbki

Dziś proponuję delikatne i lekkie gołąbki z kaszą kuskus, kukurydzą i papryką.
Składniki:
- 1 szt. kapusty włoskiej
- 2 szkl. kaszy kuskus
- 2 szt. papryki czerwonej
- 2 szt. cebuli
- 1 pusz. kukurydzy
- sól, pieprz do smaku
- 1 szkl. bulionu warzywnego

Wykonanie:
Z kapusty wyciąć głąba i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i zaczekać aż napęcznieje. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę; podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę z puszki. Do warzyw dosypać kaszę kuskus, przyprawić i całość dokładnie wymieszać. Farsz odstawić do przestygnięcia, a następnie ułożyć na liściu kapusty i zawijać. Gotowe gołąbki ułożyć w brytfance, zalać bulionem i zapiec w piekarniku ok 20-30min. Można podawać z sosem pomidorowym :)
Smacznego!



Konkurs Veggie

Veggie organizuje konkurs na wielkanocne przepisy :)
Uczestnikiem może być każdy kto prowadzi bloga kulinarnego. Przepisy powinny być wegetariańskie lub wegańskie. Konkurs trwa do 31.03.2013.
Nagroda:
komplet ślicznych, magnetycznych zakładek do książek z motywami kulinarnymi.
 Zapraszam do udziału :)

1 marca 2013

Owsianka owocowa

Zainspirowana przepisem Gałązki na śniadanie dziś proponuję owsiankę owocową.
Składniki:
- 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. gorącej wody
- 1 banan
- 2 jabłka
- garść żurawiny

Wykonanie:
Płatki zalać gorącą wodą. Banana i jabłka blendować dodając napęczniałe płatki do osiągnięcia gładkiej masy. Pod koniec dosypać żurawinę.
Smacznego i miłego poranka :)