30 kwietnia 2013

Chleb na zakwasie

W niedzielę miałam przyjemność brać udział w warsztatach pieczenia chleba prowadzonych przez Pana Wojciecha Witkowskiego. Dzięki spotkaniu poznałam tajniki pieczenia przepysznego, zdrowego chleba; otrzymałam prezent w postaci zakwasu, dzięki któremu upiekłam swój chleb.
Spotkanie zostało zorganizowane w restauracji Moja Kuchnia, dzięki współpracy z Zieloną Farmą.
Było naprawdę pysznie i zdrowo.
Dziękuję organizatorom i prowadzącemu za to przedsięwzięcie :)

Składniki:
- ok.0,5-0,55 kg. mąki - dowolnie mieszane
- ok. 1 szkl. mąki z grubego przemiału (np. żytnia, orkiszowa)
- dodatki - ok. 1/2 szkl. otrębów, ziarna, pestki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- zakwas :)
- ok. 600-650 ml. wody

Wykonanie:
Z podanych składników wymieszać ciasto. Odłożyć 2-3 łyżki ciasta do słoika na kolejny zaczyn (można go przechowywać w lodówce ok. 2 tyg.). Keksówkę wysmarować olejem, wysypać otrębami. Przełożyć ciasto do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 10-12 godz.do czasu aż wyrośnie o ok. 1/3 objętości. Po tym czasie wstawić do piekarnika temp. 200 st. C na ok. 50 min.
Smacznego!



27 kwietnia 2013

Chwalę się ;)

Wczoraj miałam imieniny, więc chwalę się prezentem od przyjaciółki :)
Dostałam książkę N. Graimes "Kuchnia wegetariańska" i przepiękny moździerz.
Tak więc zacznę Was "zamęczać" nowymi przepisami :)
A Natce - dziękuję :*




24 kwietnia 2013

Pieczone ziemniaczki, szpinak i surówka z fetą

Dziś na obiadek - pieczone ziemniaczki, szpinak ze słonecznikiem i surówka z fetą :)
Składniki:
Surówka
- garść rukoli
- garść liści rzodkiewek (podpatrzone u Futrzakowej)
- 5 rzodkiewek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 pomidory
- ser feta
Szpinak przygotowany z liści, ze śmietaną i ziarnami słonecznika.
Ziemniaczki podgotowane i upieczone z przyprawami i ziołami.
Do całości przygotowałam sos czosnkowy.
Smacznego!

23 kwietnia 2013

Owsianka z papają, bananem i kiwi

Na śniadanko dziś owsianka z papają, bananem i kiwi. Pychotka :)
Składniki:
- 1szkl. płatków owsianych
- 1/2 papaji
- 1 banan
- 1 kiwi
- syrop z agawy
Płatki ugotować z dodatkiem syropu z agawy. Podawać z owocami.
Smacznego!

Ps. Ja nigdy wcześniej nie jadłam papaji.
Warto jednak sięgnąć po ten  "owoc aniołów" ze względu na jego dobroczynne właściwości.

22 kwietnia 2013

Hot-dog

Czasem chce się czegoś... niezdrowego ;) u mnie hot-dog sojowy z warzywami :)
Składniki:
- bułka
- parówka sojowa
- sałata
- ogórek kiszony
- surówka z pomidorków



20 kwietnia 2013

Ryż zapiekany z jabłkami

Dziś niemal zapomniane danie - ryż zapiekany z jabłkami :)
Składniki:
- 0,5 kg. jabłek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 0,5 kg. ryżu
- 50 g. masła

Wykonanie:
Ryż ugotować. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę, dodać cukier i łyżkę cynamonu. Lekko podgotować w garnku. Masło pokroić w małe kawałeczki. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, kawałki masła (wcisnąć w ryż), jabłka z cynamonem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 25min w 180 st. C. Podawać z kleksikiem śmietanki.
Smacznego!


18 kwietnia 2013

Wegańskie kotleciki jaglankowe

Dziś proponuję wegańskie kotleciki jaglankowe. Pyszne :)
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki ziaren dyni
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Ugotowaną kaszę, podsmażoną cebulę, ziarna dyni, słonecznika i przyprawy zmiksować blenderem. Z powstałej masy uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej (u mnie z dodatkiem ziaren sezamu) i smażyć na złocisty kolor.
Smacznego!


17 kwietnia 2013

Gofry

U mnie dziś na śniadanko... gofry :) z serkiem truskawkowym i suszonymi owocami.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl.wody gazowanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać robotem kuchennym. Piec w gofrownicy na złocisty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


16 kwietnia 2013

Szybkie danie na śniadanie

Z wczorajszego śniadania zostało mi trochę kaszki kuskus, więc nie wiedząc co zrobić wymyśliłam takie oto szybkie danie na śniadanie przygotowane z kaszy kuskus, serka ricotta, papryki, kukurydzy i kiełków rzeżuchy :)
Składniki:
- 1 szkl. kaszki kuskus
- 1 op. serka ricotta
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 papryka
- garść kiełków rzeżuchy
- szczypiorek do posypania

Wykonanie:
Kaszkę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Do ugotowanej kaszki dodajemy serek ricotta, 1/2 puszki kukurydzy, pokrojoną paprykę i kiełki rzeżuchy. Całość mieszamy. Wykładamy do miseczki, posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego!



15 kwietnia 2013

Kuskus z mango i bananem

Na śniadanko dziś proponuję pyszną kaszkę kuskus z mango i bananem :)
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszki kuskus
- 1 banan
- 1/2 mango
- syrop z agawy
- siekane migdały do posypania

Wykonanie:
Kaszkę kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Banana i mango obrać i pokroić na małe kawałki. Do miseczki wkładamy warstwowo: kaszkę polewając syropem z agawy, mango, banana; powtarzamy z drugą warstwą tak samo. Na wierzchu posypujemy siekanymi migdałami.
Smacznego!


13 kwietnia 2013

Pyszny obiadek

Na obiadek dziś proponuję kopytka, kotlety sojowe i kolorową surówkę :)
Składniki:
Kopytka:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 100 g. mąki pszennej
- 2 łyż. mąki ziemniaczanej
- sól
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Zimne połączyć z jajkiem i mąkami. Zagnieść ciasto, które nie powinno być zbytnio klejące; powinno odchodzić od ręki. Uformować z ciasta wałeczki, które następnie kroimy na 4cm kluseczki. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia 2-3min.
Jeśli ktoś lubi wcześniej ugotowane kopytka można przed podaniem podsmażyć na złoty kolor.
Kolorowa surówka:
- garść sałaty zielonej
- garść rucoli
- 1 pomidor
- 4 łyż.kukurydzy z puszki
- 1/2 papryki
- ser feta
- sól, zioła do smaku
- oliwa z oliwek
Z podanych składników przygotowujemy surówkę. Przyprawiamy do smaku solą i ziołami; skrapiamy oliwą z oliwek.
Kotlety sojowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu :)
Smacznego!



11 kwietnia 2013

Babeczki w czekoladzie z nadzieniem budyniowym

Dziś proponuję pyszne babeczki na kruchym cieście wypełnione budyniem śmietankowym polane czekoladą i obsypane siekanymi migdałami :)
Składniki:
Ciasto kruche
- 250g. mąki pszennej
- 100g. masła
- 200g. cukru pudru
- 2 żółtka
Na stolnicę nasypać mąkę, zrobić zagłębienie i umieścić w nim pokrojone na małe kawałeczki masło oraz cukier puder. Całość dokładnie wymieszać, rozgniatając masło z mąką i cukrem. Dodać dwa żółtka, szybko wyrobić, a gdy ciasto stanie się gładkie owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i wylepić nimi foremki do muffinek. Spód ponakłuwać widelcem. Piec 15 min w 180st. C.
Masa budyniowa:
- 1 op. budyniu śmietankowego
- mleko
Budyń ugotować z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu.
Polewa czekoladowa:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu babeczek napełnić je masą budyniową i wstawić do piekarnika jeszcze na 15 min. Po wyjęciu i ostudzeniu polać rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypać siekanymi migdałami.
Smacznego!



10 kwietnia 2013

Pucharek smakowitości

Dziś na drugie śniadanko przygotowałam pucharek smakowitości :)
Składniki:
- 1/2 szkl. kaszy jaglanej
- 1 banan
- 4 suszone morele
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka jagód goji

Wykonanie:
Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wiórki kokosowe i ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Banana obrać, pokroić w półplasterki. Morele, rodzynki i żurawinę również pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie z ugotowaną kaszą. Przełożyć do pucharków, polać jogurtem i udekorować jagodami goji.
Smacznego!


9 kwietnia 2013

Wyniki konkursu

Po wielokrotnym przejrzeniu nadesłanych przez Was propozycji dań na przywołanie wiosny i licznych debatach z członkami rodziny ;) postanowiliśmy przyznać cztery nagrody główne i dwa wyróżnienia :) Z pozostałych zgłoszeń jedno zostało wybrane w drodze losowania - otrzyma ono nagrodę pocieszenia, a pozostałe jako docenione i wyróżnione zostaną opublikowane na blogu.
Dzięki Waszym daniom wiosna na pewno wkrótce zawita :)
Wszystkich, którym zostały przyznane nagrody, proszę o przesłanie danych kontaktowych (wraz z nazwą bloga) niezbędnych do wysyłki nagród.

Serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie, a nagrodzonym gratuluję! :)

Nagrody główne:

z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com





www.tysiagotuje.pl




www.kierunekzdrowie.blogspot.com


xcookandlookx.blogspot.com

Wyróżnienia:


relishmeals.blogspot.de




tastyy.blogspot.com




Nagroda pocieszenia :


bezpszenicyy.blogspot.com


Pozostałe zgłoszenia:

www.smaczniutkie.pl




polacamala.blogspot.com





ciastusiax.blogspot.com


kokilka.blogspot.com


6 kwietnia 2013

Konkurs na przywołanie wiosny

W podziękowaniu za przeszło 10 000 wejść na bloga ogłaszam konkurs!
Konkurs polega na przesyłaniu linków do przepisów na Waszych blogach, na których znajdują się dania "na przywołanie wiosny" :)
Linki przesyłajcie w komentarzach lub na maila: mena_p@poczta.onet.pl
Wygrywają trzy przepisy wylosowane z przesłanych przez Was.
Nagrodą w konkursie jest jedna książek widocznych na zdjęciu:




Książeczki 256 stronicowe, bogato ilustrowane, wyd. Olesiejuk.
Konkurs trwa do 08.04.2013r. godz.23.59 ;) Wyniki zostaną opublikowane 09.04.2013r.
Zapraszam do udziału!

Cannelloni ze szpinakiem

Dziś proponuję cannelloni ze szpinakiem :)
Składniki:
- 1 op. makaronu cannelloni
- 400 g. szpinaku mrożonego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 op. serka ricotta
- sól, pieprz do smaku
- beszamel: masło+mąka+mleko

Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przesmażyć na maśle na złoty kolor. Dodać szpinak i serek ricotta; przyprawić. Dokładnie wymieszać i poddusić na małym ogniu.
Makaron cannelloni nadziewać przygotowanym szpinakiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać beszamelem. Piec pod przykryciem w piekarniku ok. 30-40min w 180st. C.
Smacznego!


Wiosenne kanapeczki

Na śniadanko dziś kanapeczki wiosenne z twarożkiem, pomidorem, kiełkami i szczypiorkiem :)
Wiosno przybywaj :)

3 kwietnia 2013

Placuszki serowe

Dziś proponuję pyszne placuszki serowe, a'la racuchy ;)
Składniki:
- 250g. twarogu
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru

Wykonanie:
Jaja rozdzielić na białka i żółtka. Żółtka wymieszać z twarogiem i mąką dodając cukier. Białka ubić na sztywną pianę. Ubite przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Smacznego!


2 kwietnia 2013

Mamusiny sernik

Dziś proponuję pyszny sernik, który zawsze się udaje, wg przepisu mojej Mamy :)
Składniki:
Ciasto
- 1 1/2 szkl. mąki tortowej
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zagnieść kruche ciasto. Ciastem wylepić blaszkę, podpiec w piekarniku 15 min. w temp. 180st. C.

Masa serowa
- 1 kg. sera twarogu ("wiaderko")
- 1 szkl. cukru
- 6 jaj
- 1 szkl. oleju
- 2 budynie śmietankowe
- 2 szkl. mleka
 Ser, cukier, żółtka, budyń zmiksować robotem kuchennym. Stopniowo dolewać olej i mleko. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy wlać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać (nie miksować).
Masę serową wyłożyć na wcześniej podpieczone ciasto.
Piec ok.50 min. w temp. 180st. C.

Białka które zostały z przygotowania ciasta ubić na sztywno, dodając 3 łyżki cukru.
Na upieczony sernik (po 50 min) wyłożyć pianę z białek i zapiec jeszcze 15 min.
Smacznego!