13 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem

Dziś zapraszam na pyszne kruche ciasto z rabarbarem :)
Składniki:
- 6 łodyg rabarbaru
- 1/2 szkl. cukru
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1,5 kostki margaryny
- 5 źółtek
- 1/2 szkl. cukru

Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche. Kulę ciasta włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie rabarbar umyć, obrać i pokroić w małe kawałki. Wymieszać z cukrem. Kulę ciasta podzielić na pół. Pierwszą połową wylepić blaszkę do pieczenia, wyłożyć rabarbar i na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta. Piec ok. 45 min w temp. 180 st. C.
Ostudzone można podawać z bitą śmietaną :)
Smacznego!




12 maja 2013

Zupa botwinkowa

U mnie dziś na obiadek zupa botwinkowa :)
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- bulion warzywny
- śmietana 18%
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu warzywnego. Podgotować; dodać drobno pokrojoną botwinkę. Całość gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać posypaną koperkiem.
Do zupy można dodać łyżkę mąki (rozmieszaną w niewielkiej ilości wody) ze śmietaną i całość przegotować (wówczas zupa będzie gęstsza). Ja lubię jednak zupy klarowne, stąd ozdobiłam ją tylko kleksikiem śmietany ;)
Smacznego!

9 maja 2013

Batoniki amarantusowe

Dziś polecam mega zdrowe batoniki amarantusowe :)
Składniki:
- 120 g. poppingu z amarantusa
- 80 g. mąki z amarantusa
- 50 g. ziaren słonecznika
- 50 g. jagód goji
- 50 g. sezamu
- 50 g. rodzynek
- 50 g. żurawiny
- 50 g. orzechów
- 50 g. płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 szkl. wody
- 100 g. syropu z agawy

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać; wyłożyć na formę. Piec ok 30 min. w 180 st. C. Po ostygnięciu pokroić batoniki.
Smacznego!



7 maja 2013

Tofu panierowane

Dziś na obiadek tofu panierowane z ziemniaczkami i pomidorkami :)
Składniki:
- ziemniaki
- 1 pomidor
- szczypiorek
- 1 tofu
- 1 jajko
- sezam z bułką tartą do panierowania

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić i ugotować. Pomidora umyć, pokroić w półksiężyce; posypać szczypiorkiem. Krążek tofu pokroić na trzy części; opanierować w jajku i sezamie. Smażyć na złocisty kolor.
Smacznego!

5 maja 2013

Zupa pokrzywowa

Zainspirowana zupą pokrzywową Kasi Weganki i jej wpisem o właściwościach pokrzywy postanowiłam taką oto sobie przygotować. Zamiast kaszy jaglanej do zupy dodałam ziemniaki.
Zupka wyszła naprawdę dobra :)
Składniki:
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/4 selera
- liście pokrzywy
- bulion warzywny
- 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kosteczkę. Wrzucić do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodać posiekane liście pokrzywy. Podgotować jeszcze chwilę dodając dwie łyżki oliwy.
Jeśli ktoś lubi można podać z kleksikiem śmietany.
Smacznego!


2 maja 2013

Majówka

Majówkę spędziłam na działce. Oprócz świeżego powietrza i obcowania z przyrodą przyrządziłam papryki nadziewane kaszą jęczmienną z marchewką i surówkę z rukoli z pomidorami i kiełkami (plus zieleninka z działki ;)) Było pysznie, zdrowo i wypoczynkowo :)

Drzewa i kwiaty w swej pięknej odsłonie...


Papryka nadziewana
Składniki:
- 2-3 papryki czerwone
- 200g. kaszy jęczmiennej
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Papryki przekroić na pół i wydrążyć. Kaszę ugotować. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Na oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać ugotowaną marchewkę i kaszę. Wymieszać i przyprawić. Nafaszerować połówki papryk. Piec na grillu do miękkości.

Surówka z rukoli
Składniki:
- 1 op. rukoli
- 2 pomidory
- kiełki (rzodkiewki, brokuła)
- szczypior
- natka pietruszki
- sos: oliwa, zioła, sok z cytryny
Składniki wymieszać.

Smacznego!

Ps. Na działeczce narwałam sobie młodej pokrzywki; coś z niej wyczaruję - na zdrowie :)


1 maja 2013

Tagliatelle z cukinią

Dziś na obiadek proponuję tagliatelle z cukinią :)
Składniki:
- 200 g. makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 1 cebula
- oliwa
- szczypta kurkumy
- gomasio do posypania

Wykonanie:
Tagliatelle ugotować al dente ok. 7 min. Cukinię umyć, obrać i pokroić w podłużne cienkie paski; sparzyć krótko wrząca wodą. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę; podsmażyć na oliwie na złocisty kolor dodając szczyptę kurkumy. Do podsmażonej cebuli dodać ugotowany makaron i cukinię. Dobrze wymieszać. Podawać posypane gomasio (u mnie także odrobiną tartej suszonej papryczki chili).
Smacznego!