30 czerwca 2013

Zupa pomidorowa z ryżem wg Pięciu Przemian

Ostatnio zainteresowała mnie kuchnia Pięciu Przemian.
Zaopatrzyłam się więc w książki Anny Czelej dotyczące gotowania i tak oto ugotowałam Zupę pomidorową z ryżem według Pięciu Przemian.
Powiem szczerze, że nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznej i aromatycznej zupy :)
Składniki:
OGIEŃ:
- 1 l. wrzatku
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
ZIEMIA:
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka czerwonej sproszkowanej papryki słodkiej
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
METAL:
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta ostrej sproszkowanej papryki
WODA:
- sól
DRZEWO:
- 1/2 l. przecieru pomidorowego domowego lub kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
OGIEŃ:
- 1łyżka świeżego koperku

Wykonanie:
Wodę zagotować. Dodać wszystkie składniki w podanej kolejności, oprócz przecieru pomidorowego i koperku. Ugotować wywar, przecedzić, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Po nalaniu do talerzy posypać koperkiem.

Do zupy w osobnym garnku gotujemy ryż:
OGIEŃ:
- 2 szkl. wrzątku
ZIEMIA:
- 1 łyżeczka oliwy
METAL:
- 1 szklanka ryżu
WODA:
- sól

Wodę zagotować, dodać oliwę, wsypać ryż i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody.
Smacznego!

Przemiana Drzewa – smak kwaśny
Przemiana Drzewa króluje wiosną. To ona kieruje energię Qi w przyrodzie w górę, powodując kiełkowanie nasion i wzrost roślin. Narządami przypisanymi do Przemiany Drzewa są wątroba i pęcherzyk żółciowy. Medycyna chińska obejmuje szerszym zasięgiem pojęcia narządów wewnętrznych niż medycyna zachodnia. Oprócz samego organu w ciele, medycyna chińska przypisuje mu jego meridian (czyli drogę przepływu energii Qi) oraz funkcje psychiczne. W przypadku wątroby i pęcherzyka żółciowego – złość, gniew, drażliwość i napięcie emocjonalne są wyrazem zastoju Qi w tych narządach. Migreny, katar sienny, zapalenie spojówek, bóle w bocznych częściach głowy mogą mieć swój początek w zaburzeniach funkcjonowania wątroby i pęcherzyka żółciowego.
Smak kwaśny kieruje energię Qi organizmu w dół i do wewnątrz. Ma to znaczenie np. przy wychłodzeniu organizmu (niedoborze yang z wrażliwością na zimno) – wtedy powinniśmy unikać m.in. cytrusów, pomidorów, herbatek owocowych, produktów fermentacji mleka. Smak kwaśny tych owoców kieruje chłód do wnętrza organizmu.
Wiosną ruch Qi w przyrodzie jest skierowany w górę i na zewnątrz. O tej porze roku można popaść w chaos, rozdrażnienie czy zniecierpliwienie. Te stany można zharmonizować włączając do jadłospisu wiosenne produkty – sałatę, zielone warzywa, kiełki, świeże zioła.
Przemiana Ognia – smak gorzki
Przemiana Ognia uwidacznia się latem, jej wyrazem w naturze jest upał. Narządami przypisanymi do Przemiany Ognia są serce i jelito cienkie. W przyrodzie energia jest skierowana na zewnątrz, natomiast w organizmie smak gorzki kieruje energię Qi w dół. Z Przemianą Ognia kojarzymy używki takie jak czarna herbata, kawa, papierosy oraz napoje zawierające kofeinę, np. cola.
Niektóre gorzkie produkty mają działanie wysuszające, zwłaszcza smażone, opiekane lub prażone. Silnie wysuszają używki (czarna herbata, kawa, coca cola, papierosy). Te produkty chwilowo podwyższają yang, dzięki czemu jesteśmy bardziej aktywni umysłowo, jednak stosowane przez dłuższy czas prowadzą do niedoboru yin, niedoboru krwi lub gorąca w sercu.
Produkty gorzko-chłodne (np. rukola, cykoria, radicchio, liście mleczu, grejpfruty) można stosować przy zaburzeniach snu, wyczerpującej pracy umysłowej, stresie, wyczerpaniu nerwowym.
Produkty „pod opieką” smaku gorzkiego poprawiają trawienie, przeciwdziałają wewnętrznej wilgoci wywołanej nadmiarem słodyczy i produktów mlecznych. Do tych bohaterów należą m.in. świeża bazylia, karczochy, rukola, liście mleczu, świeże oregano, rozmaryn, tymianek, piołun, słodka papryka, kurkuma. Są również polecane przy wilgotnej pogodzie.
Upał i silne pocenie się (wywołane również aktywnością fizyczną lub sauną) „wyczerpują” soki serca. Aby powrócić do równowagi, należy wprowadzić do codziennego jadłospisu gorzko- lub kwaśno-chłodne sałaty, dojrzałe pomidory, ogórki, owoce (szczególnie te mające formę drobnych jagód), herbaty i kompoty owocowe, kiełki, krótko gotowane warzywa.
Latem najczęściej na nasze talerze powinny trafiać duże ilości świeżych warzyw z olejami dobrej jakości. Takie letnie menu powinno zrównoważyć w naszym wnętrzu nadmiar yang wywołany przez upał i dużą aktywność fizyczną na świeżym powietrzu.
Przemiana Ziemi – smak słodki
Przemiana Ziemi jest aktywna przez cały rok, choć i w ciągu roku są momenty, w których wyłania się nieco bardziej. Przemiana Ziemi tworzy swego rodzaju centrum, ośrodek wszystkich istot i rzeczy. Jej zadaniem jest jednoczyć, łączyć i równoważyć. Przemiana Ziemi w przyrodzie jest elementem łagodzącym – łączy pory roku, wprowadza harmonię. Najbardziej widoczna jest podczas żniw.
Pokarmy z Przemiany Ziemi (lekko słodkie, pożywne, sycące) odżywiają i wzmacniają centrum organizmu. Przemiana Ziemi zajmuje szczególne miejsce zwłaszcza w żywieniu dzieci (powinna stanowić podstawę ich diety), w żywieniu dorosłych również jest ważna.
W organizmie narządami przypisanymi do Przemiany Ziemi są żołądek, śledziona, trzustka. Ich ważnym zadaniem, według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, jest produkowanie Qi z pożywienia i dostarczenie tej energii organizmowi. Inną ważną funkcją organów tej Przemiany (w tym wypadku śledziony) jest nawilżanie organizmu. Apetyt na słodycze, wzdęcia, uczucie przepełnienia, zmęczenie, słaba koncentracja to niektóre objawy niedoboru Qi śledziony. Czynnikiem najbardziej osłabiającym centrum są zmartwienia. To działa również w drugą stronę – słabe centrum może przyczynić się do skłonności do zmartwień.
Smak słodki charakteryzuje Przemianę Ziemi. Ma on działanie harmonizujące, tj. odżywcze i nawilżające. Co oznacza nawilżanie? Jest to wykorzystanie mocy „budujących” soków z warzyw Przemiany Ziemi, świeżych i suszonych owoców, i produktów słodzących (miodu, syropu klonowego, cukru trzcinowego, melasy). Inne produkty należące do Przemiany Ziemi to m.in. zboża, mięsa, ryby, jajka, tłuszcze, orzechy, nasiona, strączkowe.
Apetyt na słodycze jest oznaką osłabienia Qi śledziony. Pragnienie na słodycze zmniejsza się lub mija po kilku dniach spożywania gotowanych posiłków, wzmacniających Qi. Biały cukier, mimo słodkiego smaku, nie zalicza się do takich produktów – jego spożywanie osłabia śledzionę i „wyciąga” z organizmu potrzebne minerały i witaminy.
Uwaga na produkty mleczne – mają działanie silnie nawilżające, ich nadmiar może spowodować powstawanie toksycznego śluzu w organizmie.
Przemiana Metalu – smak ostry
Przemiana Metalu manifestuje się w przyrodzie poprzez jesień. W tym czasie Qi i soki roślin są „ściągane” w dół, do korzeni, w ramach „zapasów” na następny cykl życiowy. Jest to również czas „wysychania” wszystkiego, co zbędne.
Narządami w ciele przypisanymi do Przemiany Metalu są jelito grube i płuca. Najbardziej destrukcyjny wpływ na te narządy ma stres, suche powietrze i mocno wysuszające produkty i używki takie jak papierosy, kawa lub czarna herbata. To wszystko sprawia, że jelito grube i płuca „wysychają”. Czynnikami psychicznymi osłabiającymi te narządy są długo trwający smutek, niemożność do rozstania się z tym, co niepotrzebne.
Przemiana Metalu ma smak ostry. Produktami charakterystycznymi są: ostre przyprawy, białe warzywa (seler, kalafior), rzepa, por, cebula, chrzan.
Smak ostry rozprasza chłód i zastój. Ciepło-ostre napoje (herbata z imbiru, grzane wino) są pomocne przy wychłodzeniu organizmu, przeziębieniach i osłabieniu yang. Zimno, które wtargnęło do organizmu powoduje wolny przepływ Qi i krwi. Osłabione yang nerek manifestuje się przez zimne stopy, zmniejszony popęd płciowy, konieczność oddawania moczu w nocy oraz poranne bóle pleców, które mijają po rozruszaniu się. Aby pobudzić Qi i wzmocnić yang nerek można użyć ostro-ciepłych przypraw – dodając je do codziennych posiłków lub pijąc w postaci naparów.
Przemiana Wody – smak słony
Przemiana Wody manifestuje się w przyrodzie poprzez zimę. Jest to okres w roku, który wymusza na nas spokój potrzebny do odnowienia energii życiowej, zanim wkroczymy w nowy cykl. Ruch Qi skierowany jest do wewnątrz. W sferze emocjonalnej z Przemianą Wody związany jest lęk, brak odwagi, słabość woli i nadmierna potrzeba bezpieczeństwa.
Narządami w ciele przypisanymi do Przemiany Wody są nerki i pęcherz moczowy. Są one wrażliwe na chłód, zimą (i w chłodnych porach roku) powinny być one chronione przez odpowiednie, rozgrzewające odżywianie. Nadmiar zimnych produktów osłabia nerki, podobnie jak biały cukier – tego powinniśmy unikać. Zimą należy dostarczyć organizmowi więcej białka – mięsa, ryb, strączkowych, jajek. Na talerze powinny trafić zupy długo gotowane na mięsie, zapiekanki, kompoty z rozgrzewającymi korzeniami i pikantne przyprawy jako dodatki do potraw. Do menu powinniśmy dodać prażone zboża, kapustę, warzywa korzeniowe, por, cebulę, chrzan, placki i ciasta wzbogacone przyprawami: goździkami, cynamonem, wanilią, jałowcem, zielem angielskim. Z perspektywy energetycznej zimowy niedobór ruchu możemy zrekompensować dodatkiem korzeni w herbatach, winie, piernikach i innych potrawach.
Smakiem związanym z Przemianą Wody jest smak słony. Charakterystycznymi produktami są: ryby, owoce morza, wodorosty. Do tej Przemiany zalicza się również strączkowe – ze względu na ich działanie na nerki. Uwaga na nadmiar soli – obfite solenie powoduje „wysuszenie” organizmu, osłabienie nerek (niedobór yin nerek), które z kolei skutkuje demineralizacją organizmu.

25 czerwca 2013

Wegańskie naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Dziś na obiadek danie wegańskie - naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym. Pycha :)
Składniki:
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki otrębów pszennych
- 2 łyżki zmiksowanych płatków owsianych
- szczypta soli
- woda
farsz:
- szpinak
- cebula
- olej
- szczypta soli
sos czosnkowy:
- 1/2 szkl. mleka sojowego
- 150g. tofu
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe gęstości śmietany. Usmażyć naleśniki.
Ze składników na farsz przygotować nadzienie do naleśników.
Podawać z sosem czosnkowym.
Smacznego!

18 czerwca 2013

Truskawkowo

Dziś na śniadanko proponuję jogurtowo truskawkową owsiankę i koktajl.
Składniki:
- 200 g. jogurtu naturalnego
- dwie garści truskawek
- stewia do posłodzenia
 Wykonanie:
Jogurt blendujemy z truskawkami dodając odrobinę stewii. Tak przygotowany koktajl możemy wypić lub podać w postaci owsianki z błyskawicznymi płatkami owsianymi :)
Smacznego!



17 czerwca 2013

Ciasto czereśniowe z budyniem pod bezową pianką

Dziś przepis na ciasto; pyszne i słodkie z czereśniami, budyniem i  bezową pianką :)
Składniki:
ciasto kruche
- 3 szkl. mąki
- 375 g. margaryny
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wylepić blaszkę do pieczenia. Na nią wyłożyć uprzednio umyte i wydrylowane połówki czereśni. Na czereśnie wyłożyć budyń przygotowany według przepisu na opakowaniu. Na budyń zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec ok 40 min. w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika, położyć pianę ubitą z białek pozostałych z ciasta kruchego z dodatkiem cukru pudru. Zapiec jeszcze 10 min.
Smacznego!



16 czerwca 2013

Młode ziemniaczki, fasolka szparagowa i gulasz sojowy

Dziś na obiadek proponuję pyszne młode ziemniaczki z koperkiem, podane z fasolką szparagową w towarzystwie gomasio oraz gulasz sojowy Orico :)
Składniki:
- młode ziemniaczki
- koperek
- odrobina masła
- fasolka szparagowa
- gomasio z kurkumą
- gulasz sojowy Orico

Wykonanie;
Młode ziemniaczki czyścimy, gotujemy. Podajemy z masełkiem posypane koperkiem. Fasolkę szparagową gotujemy podajemy wedle uznania - z bułką tartą na masełku, lub z gomasio (sezam mi fajnie pasuje do fasolki ;) ). Gulasz sojowy Orico przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Smacznego!


15 czerwca 2013

Pancakes

Dziś proponuję pyszne i delikatne pancakes.
Składniki:
- 400 ml. maślanki
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g. roztopionego masła

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy mikserem dodając maślankę i roztopione ostudzone masło. Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do ciasta, dokładnie mieszając. Na końcu dolewamy pianę z białek i mieszamy. Na rozgrzanej patelni pieczemy placuszki. Podajemy w zależności od upodobania -  z syropem z agawy, syropem klonowym, dżemem lub ulubionymi owocami.
Smacznego!


7 czerwca 2013

Tęczowy tort

Moja dziesięciolatka miała wczoraj urodziny :)
Upiekłam więc tęczowy tort z przepisu Doroty z bloga Moje Wypieki
Składniki:
- 226 g masła
- 220 g cukru
- 5 białek
- 375 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka

Wykonanie:
Sypkie składniki - mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać. Masło i cukier miksować na puszystą masę. Wbić białka i utrzeć na gładką konsystencję. Dodać sypkie składniki i mleko i miksować do połączenia składników. Ciasto zważyć, podzielić na sześć części (u mnie było pięć :)). Każdą umieścić w osobnej miseczce dodając barwniki, wymieszać. Ciasto przełożyć do sześciu foremek (najlepiej aluminiowych) i piec w 180 st. C przez ok 15-20 min.
Po upieczeniu każdy kolor wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przełożyć kremem (u mnie bita śmietana).
Ozdobić wedle uznania :)
Smacznego!



4 czerwca 2013

Czekoladowa babka z nutellą

Dziś mega czekoladowo i mega słodko :) Babka z nutellą.
Składniki:
- 120g. miękkiego masła
- 100g. cukru
- 3 łyżki nutelli
- 2 łyżeczki kakao
- 5 jajek
- 130g. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jaja wybić oddzielając białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Masło z  cukrem i żółtkami jaj utrzeć na puszystą masę. Powoli dodać nutellę i dwie łyżeczki kakao. Wciąż ucierając dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanego ciasta dodać wcześniej ubite białka jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki i piec 35-40 min. w 180 st. C.
Po upieczeniu babkę polać polewą czekoladową.

Polewa:
- 50 g. gorzkiej czekolady
- 1 łyżka nutelli
Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać i polać przestudzone ciasto.
Smacznego!

3 czerwca 2013

Mozzarella smażona

Dziś proponuję mozzarellę smażoną podawaną z żurawiną :)
Składniki:
- 1 kulka mozzarelli
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz, odrobina kurkumy

Wykonanie:
Mozzarellę kroimy na plasterki. Przyprawiamy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złocisty kolor. Podajemy z żurawiną :)
Smacznego!