26 sierpnia 2013

Wege Mena

Wybaczcie że ostatnio mniej pichcę i opisuję, ale otwieram własnie własny wege bar stąd brak czasu :)
Odezwę się już na początku września.
Pozdrowionka i buziaki!

17 sierpnia 2013

Gołąbki z pieczarkami i papryką

Dziś proponuję tradycyjne gołąbki, ale w wersji wege -  z pieczarkami i papryką.
Składniki:
- 1 gł. kapusty białej
- 30 dag. ryżu
- 40 dag. pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 1 duża cebula
- 2 łyż. oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki

Wykonanie:
Główkę kapusty włożyć do garnka z wrzącą wodą. Gotować 20 min kilkakrotnie odwracając główkę kapusty. Wyjąć z wrzątku i obrać na poszczególne liście. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do zeszklonej cebuli i dusić razem ok. 10 min. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę i wsypać do podduszonych pieczarek. Przemieszać wszystko kilkakrotnie. Tak przygotowany farsz dodać do ryżu dokładnie mieszając. Dodać przyprawy. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki pasty pomidorowej, dla wyrównania smaku. Farsz nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 40-60 min.
Podawać z zieloną natką pietruszki lub sosem pomidorowym.
Smacznego!

11 sierpnia 2013

Nieład sałatkowy

Dziś proponuję sałatkę :) w lekkim nieładzie, ale pyyyszną :)
Składniki:
- różyczki brokuła
- pomidorki koktajlowe
- winogrona
- ser feta
- jogurt z majonezem
- prażone ziarna słonecznika

Wykonanie:
Brokuła umyć, podgotować lekko. Pomidorki i winogrona umyć i pokroić na mniejsze cząstki. Wymieszać z cząstkami brokuła. Dodać ser feta pokrojony w kostkę. Wymieszać delikatnie składniki dodając jogurt z majonezem. Posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
Smacznego!

4 sierpnia 2013

Wegański budyń waniliowy

Na podwieczorek dziś zapraszam na wegański budyń waniliowy z bananami. Niezwykle łatwy w wykonaniu i pyszny :)
Składniki:
- 1 l. mleka sojowego waniliowego
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
800 ml. mleka zagotować. 200 ml. mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną. Powoli wlewać do gotującego się mleka dokładnie mieszając by nie powstały grudki. Przegotować krótko. Wyłożyć do miseczki uprzednio wyłożonej plasterkami banana. Po wystudzeniu i włożeniu na ok 1 godz. do lodówki, wyjmujemy na talerzyk i zjadamy :)
Smacznego!

1 sierpnia 2013

Brokułowe kotleciki z kaszą jaglaną

Dziś proponuję pyszne i zdrowe kotleciki brokułowe z kaszą jaglaną.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy jaglanej
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 jajo
- 5 łyżek sezamu
- 5 łyżek ziaren słonecznika
- szczypta kurkumy
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować. Brokuł ugotować na parze i pokroić drobno. Cebulę pokroić w kosteczkę. Kaszę wymieszać z brokułem, cebulą; dodać jajko, ziarna sezamu, słonecznika, kurkumę. Dokładnie wymieszać przyprawiając masę solą i pieprzem. Z masy formować kotleciki i smażyć na patelni na złocisty kolor.
Smacznego!