14 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z masą chia-banan i polewą orzechową

Dzisiaj proponuję pyszne wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z masą chia-banan i polewą orzechową z wiórkami kokosowymi.
Ciasto
Składniki:
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. mąki kukurydzianej
4 łyżki kakao
2/3 szkl. cukru (lub innego słodzidła: daktyle, agawa, ksylitol)
1/2 szkl. oleju
1 szkl. wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu winnego

Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąki,  kakao, cukier, sodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać olej, wodę i ocet winny. Energicznie mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 45 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i zupełnie zimne przekroić poziomo na pół.
Gdy ciasto stygnie można przygotować masę z chia.

Masa
Składniki:
400 ml. mleka kokosowego
5 łyżek nasion chia
3 łyżki syropu z agawy
2 banany

Wykonanie:
Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać syrop z agawy i nasiona chia. Całość zblendować na gęstą masę. Przełożyć do miski i dodać pokrojone w kostkę banany. Wymieszać łyżką.
Tak powstałą masą przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone ciasto.
Wierzch polać polewą orzechową i obsypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Polewa orzechowa
Składniki:
1 banan
1/2 szkl. mleka roślinnego
2-3 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Powstałą polewą polać ciasto.
Gotowe ciasto umieścić w lodówce, by całość stężała.
Smacznego!






12 komentarzy:

  1. wygląda ciekawie musi być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te składniki bardzo mnie intrygują :) Muszę koniecznie spróbować, bo wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chia! pycha :0 uwielbiam zdrowe dodatki <3 polecam Ci blog pełen zdrowych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dzisiaj też caaały dzień zajadam się ciastem, ale troszkę inną innowacją :-) na bazie marchwi i oleju kokosowego :-) Pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym teraz takie ciasto. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? Może filtrem molekularnym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę światowo. Pewnie jest mega pyszne. Szkoda, że mam słabe zacięcie do pieczenia bo bym wykonała takie w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń