16 marca 2016

Kotlety z białej fasoli z sosem pieczeniowym

Dziś polecam pyszne kotlety z białej fasoli (bogate źródło białka!) podane z sosem pieczeniowym.
Kotlety z fasoli
Składniki:
- 1,5 szkl. fasoli białej drobnej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia

Wykonanie:
Dzień wcześniej fasolę należy zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia wodę odlać, zalać nową wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu fasolę odcedzić, ostudzić i zmiksować w blenderze. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Ostudzić. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Całość wymieszać ze zmiksowaną fasolą, dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z masy uformować niewielkie kotleciki, panierować w zblendowanych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Sos pieczeniowy
Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 szkl. bulionu
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na dwóch łyżkach oleju. Smażyć dopóki będzie miała ciemnozłoty kolor. Dodać paprykę, chwilkę przysmażyć (uważać żeby się nie przypaliła) i ciągle mieszając dodać dwie szklanki bulionu. Do powstałej bazy dodać przecier pomidorowy, powidła śliwkowe i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok 10 min. często mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!