14 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z masą chia-banan i polewą orzechową

Dzisiaj proponuję pyszne wegańskie, bezglutenowe ciasto czekoladowe z masą chia-banan i polewą orzechową z wiórkami kokosowymi.
Ciasto
Składniki:
1 szkl. mąki ryżowej
1 szkl. mąki kukurydzianej
4 łyżki kakao
2/3 szkl. cukru (lub innego słodzidła: daktyle, agawa, ksylitol)
1/2 szkl. oleju
1 szkl. wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka octu winnego

Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąki,  kakao, cukier, sodę. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać olej, wodę i ocet winny. Energicznie mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C przez 45 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić, wyjąć z formy i zupełnie zimne przekroić poziomo na pół.
Gdy ciasto stygnie można przygotować masę z chia.

Masa
Składniki:
400 ml. mleka kokosowego
5 łyżek nasion chia
3 łyżki syropu z agawy
2 banany

Wykonanie:
Do blendera wlać mleko kokosowe, dodać syrop z agawy i nasiona chia. Całość zblendować na gęstą masę. Przełożyć do miski i dodać pokrojone w kostkę banany. Wymieszać łyżką.
Tak powstałą masą przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone ciasto.
Wierzch polać polewą orzechową i obsypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Polewa orzechowa
Składniki:
1 banan
1/2 szkl. mleka roślinnego
2-3 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Powstałą polewą polać ciasto.
Gotowe ciasto umieścić w lodówce, by całość stężała.
Smacznego!